hoofding BEVER BIEVENE
 • Over Bever

 

 

De laatste nieuwtjes

uit onze gemeente

Enkele tips bij deze warme temperaturen 

Gebruik van kraantjeswater - beleid

Hoewel er nog geen problemen zijn, raden wij iedereen toch aan om spaarzaam om te gaan met het drinkwater. Ik kan hierbij een aantal tips geven :

 • Een frisse douche is bij warm weer veel doeltreffender dan een lang bad. Een bad laten vollopen vraagt algauw 100 tot 150 liter drinkwater, een hoeveelheid water waarmee je drie keer kan douchen. En met zuinige sproeikoppen, zelfs 5 keer.
 • Laat 's nachts de kraan dicht. Geef het drinkwaterbedrijf zo de kans om de watertorens en reservoirs opnieuw te vullen. Zo heb je ’s ochtends opnieuw heerlijk fris leidingwater.
 • Sproei de plantentuin zo weinig mogelijk. Liever 1 keer per week een kwartier, dan elke dag 5 minuten: de planten zullen dieper wortelen en minder gevoelig worden voor de droogte. Dit kan uiteraard ook perfect met opgevangen regenwater. 
 • Begiet uw bloemen en planten op de minst warme ogenblikken van de dag, zoals 's ochtends vroeg of 's avonds laat. Het water verdampt dan niet zo snel. Bovendien voorkomt u beschadiging van de planten, want de waterdruppels kunnen bij zonneschijn als een vergrootglas werken en ze verschroeien. 
 • Besproei uw gazon niet. U zult merken dat het zich na een periode van droogte sneller herstelt dan u dacht.
 • Was uw auto met regenwater zolang dat beschikbaar is of sla gewoon een keertje over.

Welke stappen zullen gezet worden indien de droogte aanhoudt?

 • De situatie wordt opgevolgd van dag tot dag. Indien nodig zal een communicatie op gang gebracht worden
 • We roepen alvast iedereen op om spaarzaam om te gaan met kraanwater, iets wat we niet alleen zouden moeten doen bij droogte, maar altijd. Kraanwater is immers een kostbaar en kwaliteitsvol product dat beter verdient dan verspild te worden.

Warmteperiode waarschuwingsfase hitteplan in werking

We zitten momenteel in een periode van echte warme dagen, wat natuurlijk heel aangenaam is maar waar ook voorzichtig mee moet worden omgesprongen. Sinds 18 juni is de waarschuwingsfase van het federaal plan hitte- en ozonpieken van kracht. Voornamelijk kwetsbare groepen zoals (sociaal geïsoleerde) ouderen, (chronisch) zieken en jonge kinderen lopen risico op ernstige gezondheidseffecten van warmte.

Plan tegen hitte en ozon

Dit is een nationaal plan waarbij zowel drempels voor temperatuur als ozon worden gehanteerd en bepaalt wanneer de bevolking op de hoogte moet gebracht worden van verhoogde gezondheidsrisico's ten gevolge van de hitte.

Voorbereid omgaan met de hitte : aandacht voor kwetsbare groepen

U kunt zelf  enkele maatregelen nemen om gezond om te gaan met de heersende hitte:   

 •  Drink voldoende  minstens 1,5 liter (vermijd alcohol en koude, gesuikerde dranken)
 • Hou het rustig: vermijd intense fysieke inspanningen tussen 12 en 22 uur
 •  Zoek koele plekken op :  zoek de schaduw op, smeer zonnecrème
 •  Hou de eigen woning koel : benut zonnewering, beperk het gebruik van elektrische apparaten
 •  Stimuleer extra zorg bij jonge kinderen en baby’s : zorg voor voldoende hydratatie, rust en afkoeling
 •  Wees aandachtig voor  ouderen en chronisch zieken : ga zelf langs of zorg voor sociale controle via arts, familie, zorgdragers of mantelzorgers

Zomerzoektocht 'Schatten van Vlieg'  

Vlieg heeft een schat verstopt. Ga samen met vlieg deze zomer op zoek naar de fijnste geurtjes. Neem tussen 1 juli en 31 augustus 2017 deel aan onze zomerse zoektocht en zoek de schatkist. Beleef een geuravontuur door de straten en velden van het Pajottenland. Voor één keer mag je je neus in andermans zaken steken ! Dit is een intergemeentelijke samenwerking van jeugdregio Pajottenland (jeugddiensten Bever, Galmaarden, Gooik, Herne, Pepingen en Lennik)


De Lijn Vlaams-Brabant rijdt vanaf maandag 26 juni 2017 volgens vakantiedienstregeling 

De bussen van De Lijn Vlaams-Brabant rijden al vanaf maandag 26 juni 2017 volgens de dienstregeling van juli en augustus.

Surf naar www.delijn.be voor de juiste dienstregeling.


Studeren kan dit jaar in 5 Blokspots in het Pajottenland 

Vanaf 22 mei tot en met 30 juni 2017 kunnen alle studenten van het secundair en hoger onderwijs terecht in de blokspots in de gemeenten: Pepingen, Lennik, Gooik, Galmaarden en Herne.

Beverse studenten kunnen aansluiten in elke blokspot in het Pajottenland.

http://www.persinfo.org/nl/nieuws/artikel/studeren-kan-dit-jaar-in-5-blokspots-in-het-pajottenland/30476

Hierbij alvast enkele handige studietips: http://www.vlaamsbrabant.be/binaries/studietips-2016_tcm5-109048.pdf


Energie sparen vanaf 2017 ? 

In 2017 kunt u volop genieten van energiepremies, fiscale voordelen en een energielening.

In Vlaanderen worden in 2017 diverse stimuli gegeven voor energiebesparende maatregelen in zowel een bestaande woning als in een nieuwbouwwoning. Daarnaast kunt u ook een energielening aanvragen via de energiehuizen om uw energiebesparende investeringen te financieren.

Het pakket energiepremies wordt toegekend en uitbetaald door de netbeheerders (Eandis of Infrax). De nadruk ligt op isolatiemaatregelen in bestaande woningen en op investeringen in groene energie. Voor wie grondig renoveert en minstens 3 energiebesparende investeringen uitvoert vanaf 2017 werd de totaalrenovatiebonus ingevoerd.

Meer info over alle energiepremies en fiscale voordelen : www.energiesparen.be/subsidies

of kom eens langs bij de Woonwinkel Pajottenland op het gemeentehuis, elke dinsdag tussen 14u en 16u.


Nieuwe tarieven bij De Lijn vanaf februari 2017 

Vanaf 1 februari 2017 past De Lijn haar tarieven aan. Abonnementen, Lijnkaarten en sms-tickets worden iets duurder. De prijs van een biljet, m-ticket, dag- en meerdagenpas wijzigt niet.

Surf naar www.delijn.be/nieuwetarieven voor meer info.

Kinderen: gratis of betalen? Kinderen jonger dan 6 jaar reizen gratis met bus en tram, maar ze moeten altijd begeleid worden door een reiziger van minstens 12 jaar. Vanaf 6 jaar moet elke reiziger een geldig vervoerbewijs hebben.


Burgemeestersconvenant - 25.06.2014 

Bever ondertekent het burgemeestersconvenant voor minder CO2-uitstoot.

Op 25 juni ondertekende onze burgemeester samen met 56 vertegenwoordigers van andere gemeenten het Europese Burgemeestersconvenant in het provinciehuis te Leuven. Dit is de grootste groep gemeenten in België en Europa om gezamenlijk het Burgemeestersconvenant te ondertekenen. Bever engageert zich hiermee om de CO2-uitstoot op haar grondgebied tegen 2020 met minstens twintig procent te verminderen.

De Europese Commissie besliste om lokale en regionale besturen rechtstreeks te betrekken bij het halen van de Europese klimaatdoelstellingen omdat zij een cruciale rol spelen bij het afremmen van de klimaatverandering.

Als je bedenkt dat liefst 80% van het energieverbruik en de CO2-uitstoot verband houdt met stedelijke activiteiten zoals bebouwing en mobiliteit, kan je als gemeente niet langer aan de kant blijven staan.

Met de ondertekening van het Burgemeestersconvenant engageert Bever zich om de CO2-uitstoot tegen 2020 met minstens 20 procent te verminderen. Samen met de andere Vlaams-Brabantse gemeenten gaan we een belangrijke rol spelen in de strijd tegen de klimaatverandering.

Strategie

De gemeente zal binnen het jaar een klimaatactieplan opmaken met concrete maatregelen om de doelstelling te behalen. Om dit plan op te stellen, baseert de gemeente zich op een CO2-nulmeting. Deze nulmeting is, in samenwerking met de provincie, uitgevoerd door het Vlaams Instituut voor Technologische Ontwikkeling (VITO) in opdracht van de Vlaamse overheid.

De Europese Commissie duidde de provincie Vlaams-Brabant en Interleuven aan als regionale coördinator[en] om de lokale besturen te begeleiden en te ondersteunen met advies, opleidingen, subsidies, modelactieplannen en draaiboeken, …


 

Deze week in uw gemeente!

25 JUN

Het gemeentebestuur huldigt zijn huwelijksjubilarissen op zondag 25 juni.

Eucharistieviering om 11u in de Sint-Martinuskerk van Bever, gevolgd door huldiging met receptie in GBS Ak'Cent voor genodigden 

 
BEVER LEEFT
Weersvoorspelling
Bever
Weeronline.nl - Meer weer in Beverweeronline.nl Altijd jouw weer

Vul hieronder uw zoekterm in:

zoeken